toptop.dk

Modelbaneproducenter

 

Denne sider er opstarten til en mere omfattende gennemgang af forskellige producenter af tilbehør til modelbaner.
Producent Beskrivelse Noter
2HS Modelle 2HS Modelle er en mindre tysk producent af landevejskøretøjer i skala 1:87. Er man ude efter lidt effekt til sin modelbane kunne modellen af Liebherr LTM1300 være noget.  
9 mm 9 mm er en østrigsk producent af skala N modeller efter østrigske forbilleder i begrænset oplag.  
AB-Modell En tysk producent der fremstiller RhB modeller i den usædvanlige skala Nm. En naturlig følge af at Skala N vinder nye venner hver dag.  
AC Models / Allan Curtis Models Tidligere produceredes mest modeller til spor N men nu er sortimentet udvidet til også at omfatte H0 og  0. Interessant også for danske N fans er de forskellige typer af lastegods der tilbydes.
Acetrains Acetrains producerer modeltog til 3-skinnedrift. Det lyder som noget fra en tid der længst er forsvundet og det er også hensigten. Det primære marked er Hornby samlere i Storbritannien men der produceres også en del franske modeller. Altsammen kan bestilles via firmaets website.  
Accurail, Inc Accurail er en amerikansk producent af H0 modeller. Sortimentet er ganske omfattende og udemærker sig ved kun at omfatte godsvogne samt lettere tilbehør som hjul og koblinger. Accurail kan levere vogne til næste alle nuværende og tidligere amerikanske jernbaneselskaber.

Great Northern boxcar

A-line A-line producerer modeller i skala 1:87 efter amerikansk forbillede. Hovedvægten er lagt på alt omkring transport af containere - dvs vogne, containere, kraner etc. Men også lokomotiver eller specielle "decals" f.eks. Til Maersk lokomotivet.

All on Scale En hollandsk producent der bygger forskellige skibsmodeller i skala 1:87, 1:160, 1:200 og 1:300. Begrænset sortiment men meget fine modeller.  
Alpine Division Scale Models Alpine Division Scale Models er en amerikansk producent der fortrinsvis arbejder med materiel i skala 1:87 men der er også enkelte modeller i "0". Hvis man er interesseret i sporvogne eller trolleybusser er det et godt sted at begynde at lede efter diverse former for tilbehør.

Main Street Station (trolley eller sporvej) i 1:87

American Models American Models fremstiller modeller i den lidt større skala S - svarende til 1:64. Alle modellerne er efter amerikanske forbilleder og sortimentet omfatter de fleste typer af rullende materiel: lokomotiver, gods- og personvogne.  
Apocopa En fransk producent af modelbanetilbehør i flere skalaer. Der er dog mest tale om meget små serie. Så vidt det kan bedømmes er der et ualmindelig interessant sortiment i 1/22.5 - det kunne også være interessant hvis man ville opbygge en dansk privatbane i den skala.  
AgenoriaModels Great Western Railroad samlesæt.
aku-Modelleisenbahnen Schweizisk producent af materiel i små serie. Produktionen er fokuseret på hjemlandets jernbaner men da der er tale om modelle af meget høj kvalitet er det også interessant for andre.

AlkemScale Models Modeller til H0 og N.
American Flyer Modeller i skala S Online katalog
American Models   Passer til American Flyer modellerne i skala S.
Amsi MiniatureLandscaping Tilbehør til landskabsmodellering.
Arnold Kendt for sine mange gode modeller i Spor N. Blev overtaget af Gruppo Rivarossi - der senere blev købt af Lima. Da Lima gik konkurs blev hele konkursboet overtaget af britiske Hornby der arbejder på at rekonstruere selskaberne og starte produktionen via Kina.  
Athearn Amerikansk producent. Naturligvis mest amerikanske modeller.

Atlas Denne amerikanske producent fremstiller materiel i skala N, H0 og 0. Ud over lokomotiver og vogne fremstilles også en række landskabsprodukter. Atlas har desuden softwarepakker i kataloger.  
AutoMobilia AutoMobilia er en tysk producent af tilbehør til modelbiler i skala 1:43 og 1:87. Meget fin forarbejdning og interessant sortiment.  
AustralianModel Railway Kits   Lloyd's Model Railways Forretning med en del australske samlesæt.
Bachmann Producerer amerikanske modeller.
Backwoods Miniatures Hvis man går og drømmer om at bygge en smalsporet jernbane efter britisk eller amerikansk forbillede er denne producent bestemt interessant. Som niche har man valgt at bygge smalsporsmateriel til industri- og skovbaner. Garrat og Faries hører til sortimentet.

Sæt med 2-akslet tømmervogn i skala Sn3

Bear Creek Railroad Amerikansk producent af Spor 1 (1:32) materiel, fortrinsvis amerikanske vogne i serier som f.eks. Empire Builder. Men man har f.eks. også det britiske Southerns Bulleid vogne 1945 - 1947.

Pennsylvania 1949: Broadway Limited

The Bethlehem Car Works, Inc Bethlehem er en mindre amerikansk producent af H0 vogne og bygninger af meget høj kvalitet. Ud over disse sæt tilbydes også enkeltkomponenter til selvbyggere, f.eks. endestykker til baggage og post vogne.

Erie SP 18

Bocholt Bocholt er en tysk kvalitets producent der fremstiller materiel i skala 1:32. Normalt er modellerne fra dette firma fremstillet i metal hvilket giver meget realistiske og fint detaljerede modeller.

Bocholt T14, skala 1:32

Borg Rail Borg Rail er en mindre producent der fremstiller tilbehør i de typisk britiske 4mm og 7mm målestoksforhold. For modelbanebyggere der selv lægger skinner er her en del specielt tilbehør at få fat i.  
Busch Busch er en tysk producent af legetøj og modelbanetilbehør. Busch producerer først og fremmest til 1:87 men har også modeller i andre størrelser. Nyt er en serie hvor der er bygget en række scenarier med modeller fra både Busch og andre producenter. Der gennemgåes i detaljer hvordan de er blevet til og hvad der er benyttet af materialer.

Modellen forestiller der midlertidige banegård i Mannheim opført af containermoduler.

BRAWA Tysk producent af H0 modeller.

Efter at have været kendt som producent af Köf modeller er BRAWA nu et interessant alternativ til de store europæiske. F.eks. kan deres Württembergische personvogne rimelig let ombygges til ældre dansk materiel.

 

Brekina Tysk producent af tilbehør til modelbaner. Blandt andet nogle meget fine modelbiler til H0
Brimalm Svensk producent af bl.a. H0 materiel. Har også en glimrende D maskine model. Se anmeldelse hos Modellrallaren

.

Brumm Brumm er en italiensk producent af modelbiler i skala 1:43. Der findes over 250 forskellige modeller at vælge mellem fra en lang række historiske perioder.  
Calloni Models Den brasilianske producent Calloni Models fremstiller en mindre serie modeller efter nationalt forbillede.  
C&D Models Modeller af landbrugsmaskiner i skala 1:64 efter amerikanske forbilleder  
CLASSIC METAL WORKS, INC. CLASSIC METAL WORKS, INC., 6465 MONROE STREET, SUITE 204, SYLVANIA, OH 43560-1302, USA. Amerikansk producent af metalstøbemodeller, fortrinsvis biler. Stort udvalg af amerikanske biler, bl.a. i spor N.

Modelbiler i spor N.

CMC Britisk producent af modelbiler i skala 00. Flotte klassiske modeller fra 1950'erne.  
CMD Models H0 modeller i begrænset oplæg efter sydafrikanske forbilleder.  
Colorado Model Structures Colorado Model Structures bygger modeller i skala 1:24 og sortimentet omfatter for nærværende en række bygninger efter amerikanske forbilleder.  
Con-Cor Amerikansk producent af modeller. Har i perioder samarbejdet med Heljan.
Con-Rail Con-Rail er en ny østrigsk producent der fremstiller digitalt styret tilbehør til modelbaner. De primære produkter er signaler og enkelte køretøjer fra baneafdelingen (eks. VW rugbrød som dræsine).  
CS Train Tjekkisk producent af lokomotiver, vogne og modelbiler i skala 1:87 efter tjekkiske forbilleder  
Deak Ungarsk producent der fremstiller modeller efter tyske og ungarske forbilleder i skala N, TT og H0.  
Design Preservation Models Amerikansk producent af bygningsmodeller i skala N, H0 og 0. Meget flotte modeller hvoraf enkelte også bør kunne placeres på danske anlæg. Virksomheden producerer også en yderst interessant serie af bygningselementer i N, H0 og 0 der gør det muligt at fremstille egne bygninger ved hjælp af præfabrikerede komponenter.  
Digital Plus Lenz Elektronisk styring af modelbaner
DRG Modell Berlin DRG er en forholdsvis ny tysk producent af modeller i skala H0 (1:87). Produktionen omfatter fortrinsvis preussiske lokomotiver som T5 og S1 samt enkelte mere specielle modeller. Der er tale om håndarbejde hvilket afspejles i priser og leveringstider.

DRG S1 1:87

DUHA Dette tjekkiske firma producerer gods til forskellige skalaer - H0, TT, N, G og 0 med flere. Sortimentet spænder lige fra de traditionelle træstammer og kabelruller til træpaller og andre finurligheder. Firmaet var repræsenteret på den store messe i Nürnberg via sin forhandler Baumann. Firmaets website er forholdsvis enkelt men dog på både tysk og engelsk.

Foto (c) Copyright DUHA 2002 (Palackeho nam. 89, Box 201, CZ 684 01 Slavkov u Brna - Austerlitz)

Et eksempel på firmaets produkter.

Davo DAVO er en tjekkisk producent af biler, motorcykler og landbrugsmaskiner i skala 1:87, 1:120 og 1:18. Desværre ser det ikke ud til at der (endnu) findes forhandlere uden for tjekkiet.

Foto (c) Copyright DAVO 2004

Model af dresine der fås i H0, H0e og H0m

 Decalco Detalco er et fransk - portugisisk samarbejder der fremstiller "overføringsmærkater" til biler, jernbaner og fly. En række del af produktionen henvender sig primært til det franske og portugisiske marked men en række af de mere internationale virksomheder og jernbanemerkater kan også fint anvendes på skandinavisk orienterede anlæg.  
EIPO Präzisionsmodelle Denne tyske producent har specialiseret sig i tilbehør til spor N. Der produceres enkelte tilbehørselementer der gør det muligt at superdetaljere forskellige modeller.  
Elettren Italiensk producent af 0 tilbehør. Har en række ældre Orient Express vogne og klassiske franske vogne. Interessant.
Elektrotren Klassisk spansk producent af modelbanemateriel. Tidligere meget tæt op ad Märklin men nu et mere nuanceret sortiment. Siden April 2004 ejet af den britiske producent Hornby.  
Electric Train Systems ETS I Danmark er ETS en forholdsvis ukendt producent af modelbane udstyr. Men det er lykkedes det tjekkiske firma at få skabt sig en niche på såvel det tyske som det amerikanske marked med sine fine 1:45 modeller.  Blandt andet leverer virksomheden en meget eftertragtet sæt med lokomotiv og tjekkiske ølvogne.
E.L.S. Trains Overføringsmerkater til amerikanske lokomotivmodeller. Fremstiller også små serier efter kundernes egne ønsker.  
EMS-Modellbau Ems-Modellbau er en tysk producent af miniaturekøretøjer i skala 1:87. En hel del modeller efter ældre forbillede.  
Entec Entec er en svensk producent med online salg af forskellige former for tilbehør i skala H0 og N. Mange virkelig interessante detaljer og et, for en producent, meget informativt website.  
Epoche Tysk producent af modelbiler efter forbilleder fra 1950'erne og 1960'erne.  
ERMO ERMO-Modellbau er en tysk producent der fremstiller modeller til skala H0 og N i mindre serier. Alle modeller er af meget høj detaljering og en del nok anvendes på skandinavisk prægede anlæg.

Foto (c) Copyright DAVO 2004

Lade i mursten med tegltag (H0)

Essemme Essemme er en interessant italiensk producent af modeller i skala H0 og 0. Virksomheden fremstiller kun i mindre serier men det er alligevel lykkedes at få en attraktivt sortiment af lokomotiver stablet på benene.

 

Exactoscale Limited Firmaet Exactoscale producerer  komponenter til modelbyggere i den britiske skala 4mm (1:76,2) og derfor kan enkelte af deres produkter også være interessant for danske modelbaneinteresserede. Produktsortimentet omfatter både tilbehør til rullende materiel, skinner og bygninger.

Detalje af 3½" hjul.

Fleischmann En af de store tyske producenter af H0 og N materiel.
Faller Såvel Faller som Pola. Producent af bygninger og tilbehør.
Ferro Train Ferro Train er en østrigsk producent af modelbaneudstyr og hovedvægten ligger på østrigske modeller i skala H0e. Der findes dog et par enkelte H0 modeller ligesom der også er et interessant udvalg af tilbehør med alt lige fra havelåger, knækkede træer, indkøbsvogne og værktøj til lokomotiver i skala H0. Om ikke andet er dette website et besøg værd på grund at de mange interessante østrigske specialiteter.

En messingmodel i H0e af mh6.

Frateschi Frateschi er noget så eksotisk som en brasiliansk producent af modelbanetilbehør i skala H0. Produktionen består i hovedsagen af modeller efter brasilianske og amerikanske forbilleder. Sortimentet tæller flere fine modeller.

General Electric produceret type EP-4 (introduceret i Brasilien i slutningen af 30'erne)

Freja Danske H0 skala modeller af høj kvalitet, fremstillet af nysølvplade og nysølvstøbninger. Undervognen er udstyret med Faulhaber motor med svinghjul og præcisions gearkasse. Komplet byggevejledning med tegninger.  
Fuggerth Fuggerth er et nyt navn i rækken af producenter af H0 materiel. Virksomheden har specialiseret sig i materiel fra den tidligere østblok og fra Grækenland. Naturligt nok er der specielt fokus på hjemlandet Ungarn. På den tysk-/ungarsksprogede hjemmeside kan man det det aktuelle udbud af modeller. Der produceres både til jævn- og vekselstrøm. Materiellet kan være et interessant supplement til et ellers efterhånden ret ensartet udbud fra de større producenter.
Fulgurex SA
Präzisions Models
Sàrl, 16, Chemin du Repoisoir, 1007, CH-1005 Lausanne Meget flotte specialmodeller i H0. Bygger normalt i meget små serier.
HAG HAG er en schweizisk producent af rullende materiel i skale H0 efter schweizisk forbillede. Virksomheden producerer en lang række modeller hvoraf en del kan anvendes på skandinaviske anlæg.  
Leopold Halling GmbH Leopold Halling GmbH fremstiller meget flotte modeller i H0, H0e og H0m af sporvogne og U-baner, fortrinsvis efter forbilleder fra de tysktalende lande i Europa.  
Halwa Fra HALWA kan man få en del interessante modeller til sit modelbaneanlæg i enten spor N, Z, TT eller H0. Alle modeller er kendetegnet ved en høj detaljering og produktion i små serier.  
Hamilton Model Works Canadieren Brian Martin producerer mindre serie af H0 tilbehørssæt i form af forskellige bygninger af canadisk tilsnit. Dog er enkelte af bygningerne og broerne af et tilpas almindeligt tilsnit at de også vil kunne finde anvendelse på næsten alle former for anlæg.  
Hauler Denne tjekkiske producent af modeller i skala 1:87 er et interessant bekendskab for alle der arbejder med modeller af militærkøretøjer eller blot køretøjer lidt ud over det sædvanlige. Der findes en hel del tilbehør tilgængeligt rækkende fra benzindunke, over cyker og til afløbsriste til veje.  
Heico Modell® Firmaet HEICO-Modell startede som producent af gods til modellastbiler og jernbanevogne. Siden er sortimentet udvidet med bygninger, specialvogne og messingsamlesæt. Der produceres modeller i skala Z, N, TT og H0.

Heljan Heljan er nok det kendeste af de danske producenter af modelbanetilbehør. Heljan har på det seneste lagt kursen lidt om og producerer nu rullende dansk materiel. Det er muligt at få de fleste danske typer af lokomotiver og samtidigt produceres også danske person- og godsvogne. En del af sidstnævnte som samlesæt hvilket gør det muligt at være lidt kreativ. Heljans website indeholder også en online butik.
Henke Kleinbanen Henke Kleinbahnen er noget ganske særligt for alle der interesserer sig for Spor I. Usædvanlig flotte lokomotiver, skinnebusser og arbejdsmateriel i skala 1:43,5 og 1:45. Forbillederne er naturligvis tyske, fortrinsvis provinsbanerne i Sachsen og Baden-Württemberg.

De Sachsiske statsbaners Type IV K, (96 stk anskaffet 1891 - 1921) en model med fine detaljer.

Herpa Herpa producerer modeller af landevejskøretøjer til modelbaner, primært i skala 1:87. Ud over dette produceres også en serie af civilfly i skala 1:500. Interessant for modelbanefolket er også specialudgaverne af f.eks. Biltog med Mercedes personbiler eller lastvogne - disse leveres komplet med Märklin lokomotiv.

Hobby Trade Hobby Trade er en mindre dansk producent der fremstille H0 modeller efter dansk forbillede. Virksomheden har allerede et omfattende sortiment og visionen er at udvide dette yderligere for at hente en del af omsætningen fra udlandet.

Hornby Den klassiske engelske producent. Læs også vores artikel.
Heki Tilbehør bl.a. til landskab.
Heris Modelleisenbahnen Heris er en mindre tysk producent af modelbaneudstyr i skala H0. Hvad der gør Heris interessant er at virksomheden har specialiseret sig i at producere "ikke-tyske" modeller, altså modeller baseret på forbilleder fra Tysklands nabolande.

InterMountain InterMountain Railway Company er en amerikansk producent af modeller i skala N, H0 og 0. Alle modellerne er efter amerikansk forbillede. Specielt interessant er deres store udvalg af EMD lokomotiver i forskellige selskabers bemaling. Desuden leveres disse lokomotiver igen med forskellige numre.

Jeco AB Producent af svensk materiel
Jouef Fransk producent der blev overtaget af Lima og nu er en del af Hornby gruppen. Får snart eget website.  
KEHI-Modellbau Det hele startede i 1989 med genforeningen af de to tyske stater. En driftig mand i Thüringen besluttede at gøre sin hobby til en levevej for sig selv og familien. Familiens haveskur blev starten for en produktion af H0e/HOm/TT/H0 modeller der nærmest bliver håndbygget. Specielt interessant er serien af de meget fine smalsporede H0 lokomotiver og vogne der er tilgængelige - måske basis ombygning til Amtsbane eller DBJ modeller?

HOe smalsporslokomotiv

Kibri Tysk producent af bygninger m.v.
Kato Japansk producent der har en stort sortiment af amerikanske modeller. Omtales ofte i amerikanske blade.
Kadee Kadee er en af de store amerikanske producenter af modelbanetilbehør, fortrinsvis vogne og koblinger. Findes i flere forskellige skalaer.
KARSEI - Modellbahn Karsei er en lille tysk producent af modelbanetilbehør i skala N, TT og H0. I H0 produceres tre modeller fra DR som alle vil kunne bruges på en dansk modelbane, det samme gør sig gældende for N og TT modellerne. Selv om enkelte af disse måske er en lille smule eksotiske.  
KeyKits KEYKITS er Wrightlines, IKB Models og ABS Models web / post ordre site. WRIGHTLINES producerer primært smalsporede modeller i skala 7mm:1 engelsk fod og er en af de ældre engelske producenter. IKB MODELS har produceret GWR metal samlesæt siden 1980'erne i skale 4mm og 7mm : 1 engelsk fod. (1:76 & 1:43). Produktionen omfatter landevejskøretøjer. ABS MODELS producerer samlesæt i skalerne 2mm, 4mm og 7mm.
Dette inkluderer lokomotiver, vogne, busser og sporvogne. Thatcher Plates producerer over 3000 forskellige navneskilte til engelske lokomotiver, fortrinsvis i 7mm:1 engelsk fod (1:43).
 
Klein Modellbahn Tysk producent
KISS Kiss er en tysk producent der fremstiller modeller i stor skala. Vi taler om modeller i 0, 1 og 2m. Priserne er naturligvis derefter men til gengæld for man nogle superflotte og meget detaljerede modeller.

Kuswa Gerd Kuswa er en lille selvstændig producent som det er lykkedes at opbygge en lille produktion i spor N, TT og H0. Hovedproduktet er små elektiske lokomotiver som de typisk fandtes på små privatbaner.  
LifeLike Den amerikanske producent LifeLike har flere forskellige typer produkter på sit program - herunder modelbanetilbehør. Der produceres alt lige fra startsæt og til meget detaljerede lokomotiver og vogne. Skulle det være aktuelt producerer man også sit eget skinne system. Modellerne er i H0 og N.

Model i serien Heritage: USRA 0-8-0

Lilliput Liliput er en tysk producent af H0 modelbanetilbehør af meget høj kvalitet. Ud over lang perlerække af tyske modeller fra forskellige epoker produceres også en hel del modeller efter udenlandske forbilleder. Liliput er i dag en del af Bachmann gruppen.

 

Model af Badische IVh i 1:87

LGB Producerer rullende modeller i stor skala.
Lima Italiensk producent. Tidligere med et stort dansk sortiment. Nu  overtaget af Hornby - nyt website under opbygning.
Linka World Et britisk firma der producerer moduler der kan anvendes til at konstruere næsten alle tænkelige bygninger til modelbanen. Nemt og fleksibelt.  
Long's udenlandske modeller En website i NBCi regi der beskæftiger sig med det hedengangne Long.
Main Street Heritage Models Main Street Heritage Models er en amerikansk producent af H0 modeller af meget høj kvalitet. Alle modellerne passer til de typiske amerikanske småbyer der findes i spredt over hele nordamerika. Med et par modifikationer vil enkelte også kunne anvendes på andre typer af anlæg.  
Markits Markits er en britisk producent og forhandler af enkeltkomponenter til fremstilling af modeller, eks. Lokomotiver og vogne.  
Märklin Sammen med Fleischmann har Märklin en dominerende stilling på markedet i Europa. De fleste modelbaneinteresserede kender naturligvis den tyske producent Märklin der producerer modelbaneudstyr i Z, N, H0 og I. Märklin har desuden overtaget TRIX og er dermed en af de helt store producenter med en omsætning i omkring 1. mia. kroner. Et lille tip til Märklins website. Der findes en virkelig godt struktureret gennemgang af tysk jernbanehistorie under "Unternehmen". Den dækker den tidligste historie og helt frem til de udfordringer Deutsche Bahn står over for i dag. Bortset fra bygninger kan man få alt fra Märklin. Scala Z, N og H0.
Martyna Martyna er en lille fransk producent af metalstøbesæt i skala 1:45. Deres sortiment er meget lille men udsøgt hvis man er til franske jernbaner. Specielt vellykket er deres model af tenderlokomotivet 141-TA. Ud over dette omfatter sortimentet et par personvogne og et par lokomotiver mere.

Image (c) 2002: Martyna: 141 TA

Maxitrak Maxitrak producere lokomotiver i meget stor skala, så store at de benyttes til at trække tog i haver og parker hvor der er behov for at transportere besøgende rundt. Der produceres diesel og damplokomotiver samt dampbiler og locomobiler.

Image (c) 2004: Maxitrak

Mehano Den slovenske producent MEHANO fremstiller modelbanemateriel i skala H0 og N. Forbillederne er fortrinsvis tyske, franske og amerikanske. Et interessant alternativ til de etablerede producenter på markedet.  
Metromodels Metromodels er en britisk producent der fremstiller modeller af "Underground" materiel med høj grad af detaljering. Det er er blandt andet muligt at få modeller af de klassiske 1938 og 1959 udgaver af materiellet.  
MFB Endnu en lille producent af modelbanetilbehør der må lukke. Heldigvis er virksomhedens hjemmeside stadig åben og det er muligt at købe virksomhedens produktionsudstyr. De danske komponenter er afhændet til firmaet OKT. På hjemmemsiden kan man se at der har være produceret bl.a. Litra Q, Motorvogne fra AEA (NKJ) og roebanetog fra Nakskov Sukkerfabrik.

Model af KS / NKJ motorvognen fra 1924, ombygget af NKJ i 1948

Modelltec Modelltec er en tysk producent af biler, busser og lastbiler efter østeuropæisk forbillede i skala H0 og TT. Der findes i sortimentet dog også enkelte jernbanevogne.  
Moduni Moduni er en tysk online forretning der ud over det klassiske sortiment til modelbaner har et specielt stort udvalg af modeller i karton. Et interessant alternativ til de kendte producenter.  
Monroe Models Monroe Models er en mindre amerikansk producent der fremstiller broer og enkelte andre tilbehørselementer til modelbaner, fortrinsvis i skala N. Enkelte fåes dog også i H0.  
MSE Modellbahnen MSE Modellbahnen er en østrigsk producent af modeller i skala H0 og H0e. I sortimentet findes en række interessante østrigske lokomotiver og vogne. Blandt sidstnævnte kan nogle efter lettere modifikation anvendes som danske privatbanevogne.

BBÖ 97.240, kkSTB

MSF Har man brug for hjælp til en mere professionel anlagt modelbane eller måske lidt modelsnedkeri er MSF værd at kikke på.  
New Zealand Finescale New Zealand Finescale fremstiller naturligt nok modelbanetilbehør efter New Zealandsk forbillede i skala 1:64. Interessant er et projekt om en specielt New Zealandsk type damplokomotiv.  
Norsk Modelljernbane NMJ producerer og sælger alt hvad man kan forestille sig af norske H0 modeller. Her er stort set hele spektret at norsk rullende materiel at finde. Der findes også enkelte udenlandske modeller, eksempelvis danske og svenske Lima modeller.

Noch Producerer bygninger og tilbehør.
Osteuropäische Modellfahrzeuge im Maßstab 1:87 I stedet for at lægge alle links ind fra denne side er denne oversigtsside medtaget i sin helhed. Her kan man finde alle de mærker på biler, busser, landbrugsmaskiner, lastvogne og militærkøretøjer der kørte på vejene det kommunistiske østeuropa. Og alle kan fås i model i skala 1:87.  
Ozark Miniatures Amerikans producent af detaljerede komponenter i skala 1:22,5 - 1:20,3 - 1:24 og 1:32. Mange finde billeder på hjemmesiden under "Project images"  
Perlmodell Svensk producent.
Philotrain Philotrain er en hollandsk producent der fremstiller jernbane- og sporvejsmodeller i skala 0 (1/43,5) og H0 (1:87) efter hollandske og europæiske forbilleder.

PIKO Den tidligere DDR producent af H0 og TT materiel.
pioTTr Polsk producent af lokomotiver og vogne i skala TT efter polsk, tysk og tjekkiske forbilleder.  
PECO Engelsk producent af rullende materiel og tilbehør.
Plastruct Plastruct producerer byggekomponenter i plastic der igen kan anvendes til at bygge forskellige konstruktioner til modelbane. Som eksempler kunne nævnes raffinaderier eller stålbroer.  
PNP Paul Norman Plastics producerer forskellige støbemodeller til havebaner og dampdrevne baner i mange af de større skalaer. Virksomheden har et godt og informativt website der fortæller godt om virksomhedens produkter.  
Pre-Size Pre-Size er et amerikansk firma der producerer plastic støbte modeller til skala N, H0, S, 0, og G. Der er først og fremmest tale om tunnelportaler og støttevægge, men også en række mure, last til vogne, og - ganske interessant, marker der enten er pløjet eller harvet hvilket sikkert er interessant for enhver modelbane af landlig tilsnit.  
Proto Power West Denne amerikanske producent har et bredt spektrum af modeller og tilbehør i skala H0. Blandt meget andet modelbiler, containere, chassis med motorer til selvbyg, samt en række superdetailjeringssæt.

Mærsk modellen her kunne godt blive et samlerobjekt i Danmark

Pünther Spesialmodeller Pünther Spesialmodeller fremstiller tilbehør til H0 modelbaner efter norsk forbillede. Modellerne produceres i sagens natur i forholdsvis små styktal og dette taget i betragtning er både pris og kvalitet særdeles interessant også for danske modelbane-interesserede. Det er muligt at bestille direkte fra hjemmesiden.

RAOLVA RAOLVA er en spansk producent af modeller i skala N og H0. Modellerne er alle efter iberiske forbilleder og støbt i Resin. Det er muligt at købe modeller færdige eller som byggesæt.  
Real-Modell Den tyske producent Real-Modell producerer forskellige modeller af bygninger i skala 1:87 og interessant for danske modelbaneinteresserede er modellerne fra Kolding Sydbaner, eks. Hjelsminde station.

Rietze Rietze producerer miniaturemodeller af biler i skale 1:87, 1:160 og 1:22,5. I sortimentet indgår en del danske modeller. Bemærk også de interessant modeller fra partnerne Kaden og Igra.

Rivarossi Gammel italiensk producent der på det seneste også har opkøbt andre virksomheder. Speciale er H0, heriblandt mange amerikanske modeller. Overtaget af Lima der i efteråret 2004 blev opkøbt af Hornby. Eget website under opbygning.
Roco Roco er en af de ældre europæiske producenter af modelbanemateriel og virksomheden er kendt for sin høje kvalitet og sin evne til hele tiden at frembringe nye interessante modeller. Roco har gennem tiden haft en del dansk materiel på programmet - seneste nyt efteråret 2003 er det klassiske MA lyntog.  Se også Rocos amerikanske site

DSB MA 461 i H0

Roundhouse Roundhouse producerer lokomotiver i skala G, altså den størrelse der normalt benyttes til havebaner. Mere interessant er at der er tale om fungerende damplokomotiver.

Dardjeeling Class B

Sachsenmodelle Tidligere østtysk modelbaneproducent.
Schiffsminiaturen.de Schiffsminiaturen.de tilbyder en række skibsmodeller i forskellige målestoksforhold, herunder 1:87 og 1:160. Interessant er også at der findes en række modeller efter ældre forbilleder der har sejlet i danske farvande. En del af disse er dog ikke i modelbane skala.  
schmidt electronic systeme oHG s.e.s. er et forholdsvis nyt firma fra det tidlige Østtyskland. Interessant er frem for alt deres glimrende serie med modeller af DDR modeller. Men for sporvognsinteresserede og for TT samt HOe samlere findes der også interesant nyt på dette website. For at se modellerne skal man vælge "online shop" hvor der er mange gode billeder.

Lastbil af type W-50

Schnabel - Zinn Denne virksomhed fremstiller modeller af tin i skala H0. Det interessante her er dog at modellerne er af første generation, altså "Adler" og "Austria" m.m. - havde der været en dansk repræsentant havde det været gode gamle "Roeskilde"  
Schoenlaub Lokomotiven Denne tyske producent fremstille modellokomotiver i skala 1:32. Der er tale om en begrænset serieproduktion af meget høj kvalitet. Desværre findes der ikke billeder af alle de lokomotiver der tilbydes - men de få der er billeder af afslører et utrolig flot håndværksarbejde.

Detaljer fra en BR 85

Sommerfeldt Eisenbahn-Modelle GmbH Den tyske producent Sommerfeldt har specialiseret sig i modeller af køreledninger og pantografer i forskellige skalaer og lande. Hvis man absolut skal have den mindste detalje af sin østrigske H0e bane på plads, ja så er her et godt sted at starte.  
South Eastern Finecast South Eastern Finecast er en typisk britisk producent af metalbyggesæt. Produkterne omfatter mange forskellige britiske damplokomotiver men også sportsvogne, dampkøretøjer (locomobiler) og vogne. Interessant for selvbyggere er også at virksomheden har et sortiment af enkeltdele som f.eks. hjul, vinduer og motorer.

Sporvogne (Manufacturers of HO gauge trams) Foreningen Tramway & Light Railway Society  har udarbejdet en oversigt over producenter af sporvognsmodeller i skala H0. I stedet for at kopiere alle data medtages listen i sin helhed.
Spur II Modelle Selv om firmaet hedder Spor II produceres såvel Spor I, som Spor II modeller i messing. Spur II Modelle
Stephan Weber
Finages 10
CH-2800 Delemont
Schweiz
Telefon: +41 - 32 - 423 26 23
Fax: +41 - 32 - 422 00 35
Stewart Hobbies Stewart Hobbies er en lille amerikansk producent af H0 modeller efter amerikanske forbilleder. Mange af modellerne udemærker sig ved at være efter forbilleder fra nogle af de mindre kendte baner, epoker, eller materiel typer.

SuperQuick SuperQuick er en britisk producent af modelbanetilbehør i skala 00/H0, først og fremmest bygninger efter britisk forbillede, fremstillet af karton. Alle meget detaljerede og let at samle.  
Surrey Custom Models En canadisk producent af tilbehør i skala 1:87 hvoraf enkelte dele med lethed kan anvendes på modeller efter nyere skandinaviske forbilleder. En interessant detalje er for eksempel overførselsmærkater med grafitti.  
TILLIG Modellbahnen Tysk producent af rullende materiel i TT og H0. Det er en af de få steder hvor man kan få et komplet system til TT omfattende tog, skinner og digital styring. Firmaet Tillig startede med en smal produktion af H0 modeller. Denne blev senere udvidet til at omfatte TT da man overtog konkursboet fra det kendte mærke Zeute i Berlin. Ser man på firmaets website er det et godt eksempel hvordan man hurtigt får udnyttet en niche. Virksomheden driver i dag modelbanemuseum, en TT klub og et TT blad, samt den omtalte produktion af TT og H0.
Top-Train Ferrovie in Miniatura Top Train er en italiensk producent af messing modeller i 1:87. Der er næsten udelukkende tale om damplokomotiver fra de italienske jernbaner, samt et par enkelte vogne. Alle modellerne er meget detaljerede i deres udførelse og fremstilles kun i meget små serier.

Top Train, Model af FS Gr. 691, Scala 1:87

Train Safe Tysk firma der producerer transport- og udstillings-kasser til modelbaner. Kasserne få i mange længder hvilket gør det muligt at udstille og transportere endog meget lange togsæt.  En alternativ løsning på pladsproblemet på anlægget.

Trainbridges Trainbridges producerer som navnet antyder broer til jernbaner, modelbaner i skala G for at være helt præcis. Hvad der gør netop dette firmas produkter specielt er at de alle er af metal.  
Trix Tysk producent af rullende materiel i H0 og N. Startet i 1838 som J. Hafner gik selskabet i 1928 ind i modelbane markedet. I 1964 kom Minitrix i spor N og i 1973 de første elektroniske styringssystemer. 1983 digitalisering med Selectrix. 1997 blev Trix overtaget af Märklin Holding.
UniCata Modellbau UniCata er en tysk producent af  modeller i skala 1:50 og 1:87. Hovedvægten i virksomhedens produktion ligger i håndlavede enkeltmodeller eller småserier af anlægsmateriel, kraner og tunge transportkøretøjer.  
Vollmer Tysk producent af bygninger til H0 og N.
Walthers Amerikans producent og forhandler af tilbehør i de fleste kendte skalaer - H0, N, 0 etc. Læs også vores artikel.
WinDigital X Den lille tyske virksomhed Abbink Software har fremstillet et modelbanesystyringsprogram der kan benyttes til de mest almindelige systemer der kendes på markedet, eks. Märklin Digital og Trix Selectrix, samt Lenz Digital Plus Version 2 og højere, Uhlenbrock Intellibox samt andre.  
Weaver Models Weaver Models er en amerikansk producent af modeller til skal 0. Her findes næsten alt hvad hjertet kan begære af materiel for de der ønsker at køre rigtig amerikansk i stor skal. Et par enkelte britiske modeller er der også i sortimentet.  
Wemoba GmbH Spor I materiel Wemoba GmbH
Rebenweg 38
CH - 2542 Pieterlen
Schweiz
Telefon: +41 - 32 - 377 17 82
Fax: +41 - 32 - 377 34 69
Westmodell Desværre er westmodell's website ikke helt på højde med deres modeller, men det havde måske på den anden side også været for meget forlangt. Der findes en række lokomotiver tilgængelige i H0 og H0e og alle leveres med Faulhaber. Det skal nok tilføjes at Westmodell godt er klar over at der fremstilles modeller i særklasse. Priserner ligger omkring de 700 €.  
Western ScaleModels Producenter af modeller med minerelateret materiel i skala H0 og 0
Western Rail Products Western Rail Products producerer en del elektriske / elektroniske komponenter til modelbaner i forskellige målestoksforhold.  
Wiking Wiking i Berlin er kendt for sine fine modeller af køretøjer til H0 og N.
Williams ElectricTrains Producent af Spor 0 
Wilgro Spor I Wilfried Gross
Am Hain 12
D - 36358 Herbstein
Tyskland
Tlf. og Fax: +49 - 66 43 - 82 77
Wimotech Modeller af materiel, samlesæt, upgradering eller konverteringssæt, alt sammen i Spor I. Wimotech
Helmunistrasse 46
D - 93104 Sünching
Tyskland
Fax: +49 - 94 80 - 17 74
WMK Spor I: Tilbehør, bygninger og mindre serier af vogne. Wiener Modellbau-Kompanie
Chwallagasse 2
A - 1060 Wien
Woodland Scenics Har man behov for at "trylle" lidt med effekter og landskabsopbygningen er Woodland Scenics noget nær uundgåeligt. Her findes materialer til næsten et hvilket formål på modelbanen - ballast, træer, huse, broer, tuneller, små scenarier etc.  
Woytnik Det tyske firma Woytnik producerer tilbehør til modelbaner i skala 1:87. Sortimentet dækker alt fra husfacader over perroner til bybusser og sporvogne. Ved siden af dette en masse små komponenter som er med til at gøre modelbanens bybillede levende.

Zimmermann Zimmermann fremstiller modeller af jernbanevogne i skala 1:32. Det siger sig selv at modeller i den skala er meget detaljeret og aldeles fornemme i forarbejdningen.  
Dagens Link (arkiv)
Oversigt over samtlige Dagens Link
Opret et link til toptop.dk

 
Billedet

 
Der er måske nogle der har læst Agatha Christies "Mordet i det blå tog" og dette tog var ikke fiktion. Her er en reklame på engelsk for toget.
 
Besøg Yahoo's danske afdeling - her finder du blandt andet toptop.dk


Copyright © 1999 - 2007 toptop.dk

TOP OF PAGE