toptop.dk
Hobby
Amerika som forbillede
I forbindelse med vores serie om jernbaner i Nordamerika vil vi også gerne gøre opmærksom på de store muligheder der ligger i at arbejde med amerikanske temaer på modelbanen. Vi har i en anden artikel i samme serie omtalt John Allen og der findes megen inspiration at hente i Amerika uanset om man ønsker at bygge en amerikansk inspireret modelbane eller en dansk.
Amerikanske temaer
Der findes mange muligheder for at lade sig inspirere af de amerikanske modelbyggere.
En ting vi kan lære i Danmark er hvordan man i nordamerika bygger de fleste ting selv. Der findes ikke den modelbygger med respekt for sig selv der ikke har bygget er hus, station, bro eller vogn selv.
Læser man de amerikanske tidsskrifter som f.eks. Model Railroading vil man hurtigt få en fornemmelse for hvor udbredt den tradition er.
Fantasi
Mange amerikanske entusiaster lader sig gerne inspirere af virkelige forhold. Mange nu hedengangne selskaber og strækninger i nordamerika er i dag bevaret som modelbaner. 
Ud over det primære formål at bygge en modelbane bidrager disse energiske hobbyfolk også til at indsamle og bevare viden om fortiden. Hvor mange mon om 100 år kan finde oplysninger om en Scania skinnebus?
Temaer
De mest udbredte temaer er landskaber, det gamle vesten, godsbaner, storbyer, og lokalbaner.
Men blandt de mere interessante temaer vi er stødt på er en modelbane der er centreret om den amerikanske borgerkrig. En anden, også militær, bygger modeller af amerikansk materiel anvendt i Europa under 2. verdenskrig.
Interessant er f.eks. også modelbaner der ligger i grænseområder.
Endelig er der udfordringen med at bygge modelbaner der ligger i havneområder som f.eks. ved de store søer, eller øst- og vestkysten. Containerterminaler der håndterer flere hundrede tusinder containere.
Den store natur
Hvad der betager i både USA, Canada og Mexiko er naturen.
På tværs af Sierra Madre eller over Rocky Mountains. Hundredevis af kilometer med landskab, landskab og landskab.
Naturen afspejler sig også i form af modelbaner der opererer som skov-, industri(mine)-, eller landbrugsbaner.
Amerikans i Danmark
Der er rimelig let at komme i gang med at køre amerikansk i Danmark.
Der findes allerede en række websites der beskæftiger sig med specifikke anlæg, eller med salg af amerikansk materiel.
Heljan har i en årrække produceret en række amerikanske modeller ligesom det er muligt at købe blandt andet Bachmann udstyr i Danmark.
Links
Besøg vores link sektion
BMJK - Amerikansk modelbane
Golden Spike
Smugglers Division
W&J Railroad 
Yorba & Southwestern Railroad
Zane Structures
Dagens Link (arkiv)
Oversigt over samtlige Dagens Link
Opret et link til toptop.dk

 
Billedet

 
Der er måske nogle der har læst Agatha Christies "Mordet i det blå tog" og dette tog var ikke fiktion. Her er en reklame på engelsk for toget.
 

Omveje til nutiden
- historien bag DSB

Kom bag beslutningerne i DSB gennem 150 år. Hvilke valg er truffet, og hvad blev konsekvenserne for jernbanens udvikling og for passagererne? Bogen er rigt illustreret og skildrer på en ny og farverig måde DSB´s spændende historie.

Besøg Yahoo's danske afdeling - her finder du blandt andet toptop.dk


Copyright © 1999 - 2007 toptop.dk

TOP OF PAGE