toptop.dk
Link Center Top

Jernbanemuseer og Veteranbaner
Navn Sprog Beskrivelse
Aabenraa Veteranbane Veteranbaneforeningen blev oprindelig stiftet den 13. marts 1993 i Tønder (Tinglev - Tønder Veteranjernbane, TTVJ) og virkede fra Tønder Gamle Remise frem til 1999.
Anten - Gräfsnäs Järnväg Dette website omhandler Anten-Gräfsnäs Järnväg (AGJ)  der er en lille smalsporsbane i Västre Gotaland. Der er tale om en museumsbane der drives af en almennyttig forening. På websitet findes der information om hvornår det er muligt at komme ud at køre med banen, historisk information, oplysninger om foreningen bag banen, og naturligvis en række billeder.
Angels Flight Det er ikke lykkedes at opdrive den præcise længde på denne jernbane (tandhjulsbane) i Los Angeles, USA, der med rette kalder sig verdens korteste jernbane. Den blev åbnet i 1901 og fortsatte frem til 1969 hvor den blev taget op, skilt ad og gemt væk. I 1996 blev den imidlertid genåbnet og genetableret på næsten samme sted som den oprindeligt kørte.  På dette website findes en masse finde billeder fra den restaurerede udgave.
Angelner Museumsbahn Museumsbane i Nordtyskland
BJs Bergslagernas Järnvägssällskap, driver museumsvirksomhed  i Göteborg (Lärje).
Bloonay - Chamby   Veteranbane i Schweiz. Mange gode billeder på deres website.
Bloustrød Banen Blovstrødbanen er anlagt og drives ved frivillig arbejdskraft af medlemmer af DJK. Sporvidden er 700 mm.
Das Eisenbahnmuseum Bochum Dahlhausen Jernbanemuseet i Bochum Dahlhausen ligger placeret i det gamle vedligeholdelsesværksted af samme navn. Anlagt i 1916 og selvstændigt fra 1927 med eget personale. I 1957 var der 522 ansatte og 50 lokomotiver havde hjemsted her. Et spændende museum i interessante rammer.
CAGY INDUSTRIES, INC. Her er noget at leve op til for DJK. Et selskab der driver flere museumsbaner på kommercielle vilkår. Only in America!
The Cumbres & Toltec Scenic RR Internettet byder altid på nye spændende bekendtskaber. Cumbres & Toltec Scenic RR er en glædelig overraskelse. Ikke alene er det et virkelig godt website (her burde der være inspiration til danske museumsbaner) der benytter sig af mediets muligheder, nej der er også megen god historisk information og mange flotte billeder. Absolut et besøg værd.
Central Pacific Railroad Central Pacific Railroad Co. og Union Pacific byggede jernbanen tværs gennem USA. Det er en af jernbanehistoriens store bedrifter og dette website er fyldt med historiske fotografier der omhandler Central Pacific Railroad. Som en smart lille detalje på dette website er det muligt at bestemme om man vil se store billeder eller kun mindre billeder. Det gør det muligt for brugeren at tilpasse præsentationen til den internetforbindelse man har adgang til (se menu cirka midt på siden). 
Chemin de Fer Touristique du Rhin Om turisme, veteran- og turistbaner i Elsas.
CFCB Museumsbane i Bretagne der kører med damplokomotiver.
Contoocook Riverway Association I Contoocook i New Hampshire ligger en station of en meget speciel jernbanebro. Selskabet her har til formål at bevare begge dele.
Dansk Jernbane-Klubs veterantog, D-maskinegruppen består af  mennesker, der holder af tog fra gamle dage og som holder af at køre med deres eget tog.
DGEG - Eisenbahnmuseum Neustadt a.d. Weinstrasse DGEG (Die Deutsche Gesellschaft für Eisenbahngeschichte e. V.) - hvilket er det tyske selskab for jernbanehistorie - driver en række museer og museumsbaner rundt omkring i Tyskland. En af disse er Eisenbahnmuseum Neustadt og den tilhørende "Kuckucksbähnle". Der er lidt Maribo -Bandholm over det hele. En typisk lille provinsbane gennem idyllisk landskab. På banens website findes der oplysninger om køreplan, historie, billedgalleri, nyheder, aktiviteter, særtog, modelbaner og meget mere.
Diesel Traction Group På den anden side af kloden, nærmere betegnet i New Zealand, findes der en forening der har til formål at udbrede kendskabet til ældre diesellokomotiver. Her findes en række gode artikler om materiellet, inklusive billeder og om teknikken.
Danske veterantogsoperatører (DVF) Oversigtsside fra sammenslutningen af danske veterantogsoperatører
Deutsches Dampflokomotiv-Museum Neuenmark Det tyske damplokomotiv museum i Neuenmark (Oberfranken).
Djurslands Jernbanemuseum Udstillingen omfatter ca. 2000 effekter
- fra de mindste ting, håndværktøj, signallygter, litteratur og reglementer osv - fra både DSB og privatbanerne - til de største ting, damplokomotiver,person- og godsvogne.
DSB Museumstog Hjemmesiden for DSB museumstog
Dunkirk Allegheny Valley and Pittsburgh Railroad Company Et nu nedlagt amerikansk selskab.
Durango Et spændende site om en amerikansk museum og smalsporsbane. Der er blandt andet en god beretning fra en af banens konduktører der har været med i et halvt århundrede.
EBT Home Page (Uofficiel) Et af de bedre af de mange sites der beskriver East Broad Top smalsporsbanen i USA. Meget god info om historie og materiel.
East Broad Top RR & Coal Co. (Uofficiel) Igen et East Broad Top site. Med god info og gode billeder.
East Broad Top Officiel site - under opbygning Det der skal ende op med at blive East Broad Top's officielle hjemmeside.
The East Broad Top Railroad & Coal Company (Uofficiel) Endnu en af de gode sites om denne bane. En del links.
Erlebnis Bahn & Schiff Österreich I Østrig har man som i Danmark en del historisk materiel der i et eller andet omfang tilhører statsbanerne eller statsbanerelaterede virksomheder. Specielt interessant på denne site er naturligvis jernbanedelen og de mange interessante oplysninger om østrigsk produceret materiel. Oven i dette er der et hav af gode billeder.
Flåmsbanemuseet Websitet om Flåmsbanen er en oplevelse i sig selv. Et flot layout og en overskuelig struktur. På websitet findes der en god beskrivelse af banens historie og museets virke samt en lang række virkelig flotte billder fra banens historie.
Föreningen Veteranjärnvägen Driver museumsvirksomhed i Skåne, og forsørger godstrafiken på det der af og til kaldes  Sveriges sidste privatbane, MLJ (Malmö-Limhamns Järnväg).
Railfan USA - EBT East Broad Top fan-site. God information og en del interessante billeder.
Friends of the East Broad Top Den officielle støtteforening for East Broad Top.
Gamle Vossebanen Veteranbanen på den Gamle Vossebane kører på den 18 kilometer lange strækning mellem Garnes og Midttun. Som mange museumsbaner i Norge byder banen på en tur i et overordentligt smukt landskab. Banens website byder på alt hvad den jernbane interesserede kunne tænke sig at vide om banen - plus en hel del mere.
Grand Canyon Railway Amerikansk museumsbane (USA)
GM-gruppen (DJK) Ja, så er de gamle MY og MX kommet i museumsalderen. Heldigvis er de i gode hænder.
The Central of Georgia Railway Historical Society Dette website repræsenterer et stykke godt jernbanehistorisk arbejde. Central of Georgia jernbanen er et stykke levende kulturhistorie. Jernbanen er i dag forandret til et rent godsselskab men har tidligere drevet passagertrafik. Foreningen bag dette website har forsket i historie og fusionerne der har skabt dagens selskab. Det er der kommet et godt website ud af  som blandt andet har modtaget StudyWeb's Academic Excellence Award for sin gode præsentation af emnet.
Hedelands Veteranbane En smalsporet dansk museumsbane der primært anvender lokomotiver der har været anvendt på industribaner som f.eks. roebaner og tørvebaner. De fleste af lokomotiverne er af dansk oprindelse. En god informativ website.
Arbeitsgemeinschaft
Historischer Nahverkehr Duesseldorf e.V.
Foreningen har til formål at bevare og udbrede kendskabet til de mange trafikvirksomheder og producenter af materiel der fandtes i Düsseldorfområdet.
Historiskt om Svenska Järnvägar Et udemærket website der har svensk jernbanehistorie som tema.
HSB Harzer Schmalspurbahnen Smalsporsbane i Harzen. Bl.a. med Mallet lokomotiver.
HWJ HWJ, Smalspårsjärnvägen Hultsfred-Västervik
Höyryraide AY (STEAMRAIL) Misundelse er en grim ting og derfor skal der kun lyde lovord om denne finske museumsbane. Banens website findes på finsk, engelsk og svensk. Strækningen går mellem Helsinki og Porvoo og er på 61 kilometer. Man kan komme til Porvo med fly og derefter tage en køretur på 45 kilometer ud til banen. Mere misundelsesværdigt er at man om sommeren på omkring 3 timer kan sejle fra Helsinki til Porvoo. Banens website byder på lidt historie om bane og materiel. Der er også en række fine billeder samt naturligvis instruktioner i hvordan man kommer til Porvoo og hvordan men lejer et tog.
The Industrial Railway Society Hvis man interesserer sig for industribaner og industrilokomotiver er dette site et absolut must. Selskabet udgiver også et blad med artikler af høj faglig kvalitet.
Järnvägsmusei Vänner Støtteforening til museet i Gävle
Museisällskapet Jädraås - Tallås Järnväg JTJ er en svensk forening med egen museumsbane i Gävle nord for Stockholm.  Foreningen råder over et antal damplokomotiver og arrangerer udflugtstog ud over den regelmæssige trafik i sæsonen. På foreningens hjemme side findes en hel del nyttig information og denne bane, inklusive billeder og artikler.
Kentucky Railway Museum Dette er en af USA's ældste museumsbaner. Materiellet er meget varieret. Her findes alt lige fra gamle damplokomotiver og til dieselmaskiner i museumsanderen. Museet ejer et betydeligt antal ex-US Army diesel- og damplokomotiver. Websitet er en smule ugennemsigtigt. For at komme til billederne af lokomotiverne skal man først til Contents og derefter til Motive Power eller Rolling Stock.
Lokomotivklubben KLK På Lokomotivklubben KLKs website kan man læse om klubben der er stiftet i 1962, med det formål at "erhverve og bevare historisk jernbanemateriel, og søge dette anvendt i et "veterantog". Naturligt nok med fokus på Koldingegnens privatbaner.Siden 1969 har KLK haft fast domicil i den tidligere DSB-remise i Lunderskov. Den meget aktive forening udgiver også medlemsbladet Togfløjten fire gange om året. I bladet fortælles om arbejdet indenfor klubben. Ved siden af alt dette driver klubben som nævnt et  website der meget levende beskriver om livet i klubben.
Kwai Den berømte bro over floden Kwai. Først berømmet i Pierre Boulles roman og siden i David Lean's mesterværk med Alec Guinness i hovedrollen. Der findes stadig en bro over floden Kwai, om end ikke helt præcis den samme. Der findes også et museum og lidt materiel. Samtidigt er det et sted der giver stof til eftertanke.
Claus Larsen Dette website er på dansk. Internettet er et underholdende sted. Vi faldt over denne side fra Claus Larsen og den ser ud til at have været passiv siden januar 1999. Men der findes en række gode billeder fra Amagerbanen dengang der stadig var en klub der kørte tog på banen, fra Bryrup - Vrads, Maribo - Bandholm m.fl. Derfor besøg siden mens den stadig eksisterer.
MBV Malmbanens venner. Driver museumsbane langs malmbanen
Maribo - Bandholm Danmarks ældste museumsbane
Mariager-Handest Veteranjernbane Mariager-Handest Veteranjernbane er stiftet midt i 1960'erne, hvor størsteparten af Danmarks lokale jernbanenet blev nedlagt. Veteranjernbanen har siden dengang samlet interessant, historisk jernbanematerie. med det formål, at bruge dette materiel i et aktivt og levende museum. Banen driver et godt og informativt website med relevant information og gode billeder.
mfGDJ Museiföreningen Gefle-Dala Järnväg.
Museumstoomtram Hoorn-Medemblik En museumsbaner der både har sporvogne og åben strækning med traditionelle damplokomotiver - de fleste af disse, fransk, hollandsk eller belgisk producerede. Museet råder desuden over en fungerende blokpost der er hele turen værd. 
Museiföreningen Stockholm-Roslagens Järnvägar Foreningen, der driver Upsala - Lenna Järnväg, kan føre sin historie helt tilbage til 1968. Det hele startede med et forsøg på at redde en gammel motorvogn. I tiden efter dette flyttede man til nye lokaliteter og skiftede fra 600 mm bane til 891 mm bane. Ud over beretningen om foreningenshistorie er der på deres hjemmeside oplysninger og billder om materiel, signaler, spor, køreplaner, medlemsservice, og meget andet.
Middletown & New Jersey Railway Historical Society Amerikansk selskab der har til opgave at fremme kendskabet til Middleton - New Jersey jernbanernes historie
National Rail Museum, India Det nationale indiske jernbanemuseum er fyldt med oplevelser. Ikke alene er her samlet historisk materiale fra en af verdens største jerbanenationer. Det er sandelig også muligt at komme rundt i det meste af museet i en virtuel rundvisning. Og selv om man får bladret sig gennem museet har man ikke mistet lysten til at besøge stedet en skønne dag. Her må være lidt inspiration til andre!
National Federation of Rail Societies, New Zealand Den New Zealandske udgave af sammenslutningen af veteranbaner er grundlagt i 1972 og har til formål at koordinere aktiviteter for museums- og turistbaner i New Zealand.. Dette site er et godt udgangspunkt for hvad der rør sig omkring bevaring af jernbaner på New Zealand. Skulle være så heldig at planlægge en tur til dette spændende land er det en gode måde at få et overblik over mulighederne for lidt røg og damp på turen. 
Norsk Jernbaneklubb Arbejder med drift og bevaring af museumsbaner.
Nostalgie in Kärnten Nede i Kärnten i Østrig findes der en forening der arbejder med historisk jernbane materiel. Ud over dette har man også historiske busser, lastbiler og skibe. Dermed kan man få en ægte nostalgisk transportoplevelse. Flot layout og god struktur på dette website.
Memória do Trem Dette website er på engelsk Memoria do Trem er en brasiliansk forening der arbejder for bevaring af historisk jernbanemateriel samt for at udbrede kendskabet til landets jernbaner.  Dette website dækker alle aspekter af brasilianske jernbaner, inklusive modelbaner. Tekst findes både på engelsk og portugisisk.
MHVJ MHVJ sigter mod at illustrere en lokalbane anno 1930-50, altså fra den periode der i Danmark kunne kaldes privatbanernes storhedstid.
NBVJ Nora Bergslags Veteranjärnväg
NSVJ Nordsjællands Veterantog har i 30 år kørt med veterantog i det nordsjællandske. God website.
Nässjö Järnvägsmuseum Et svensk jernbanemuseum lidt ud over det sædvanlige. Ud over den obligatoriske samling restaureret materiel findes også en temaudstilling og i museets nærhed findes også et frilandsmuseum hvori jernbanen er integreret. 
OKBv Sällskapet Ostkustbanans Vänner, driver museumsvirksomhed i Sundsvall.
Patrimoine Ferroviaire Tourist PFT er en belgisk pendant til DJK og formålet er at bevare belgisk materiel for fremtidige generationer. Som DJK driver man både museumsbane, men desuden et regulært jernbanemuseum.
Pichi Richi Railway Tag endelig ikke fejl af navnet på denne jernbane. Den ligger i Australien og har et godt og informativt website. Der er oplysninger om strækninger, materiel og historie, samt en del billeder. Der er også interessante beretninger om aktuelle projekter der er i gang på banen. Specielt læseværdig er beretningen om Port Augusta Extension. 
Puffing Billy Dette website er på engelsk Verdens næstældste museumsbane ligger i Australien og hedder Puffing Billy. Tidligere var den kendt som Gembrook linien hos Victorian Railways. Økonomiske årsager fik Victorial Railways til at lukke linien men ved hjælp af et lokalt initiativ lykkedes det at bevare linien. Banens website har en speciel fanside hvor der er en hel masse information om materiel, aktiviteter og historie.
Railway Heritage Committee Official Web Site I Storbritannien har man som bekendt privatiseret næsten alt hvad der kan privatiseres inden for jernbanerne. Kloge hoveder kom i tanke om at der måske kunne være en idé at bevare en del af landets jernbanehistoriske klenodier for fremtidige generationer. Således opstod Railway Heritage Committee der har til formål at identificere relevante historiske objekter og arkiver og sørge for at de bliver bevaret for fremtiden.
Setesdalsbanen Setesdalsbanen ligger i det sydlige Norge i nærheden af Kristianssand og dermed inden for en overkommelig radius også for danskere. Den oprindelige bane var 78 kilometer lang og blev åbnet i 1896 og nedlagt i 1962. Banens sporvidde er på 1067 mm. I dag findes en strækning på cirka 6 km bevaret som museumsbane og arbejdende museum. Trafikken foregår med damplokomotiver og strækningen byder på alt hvad der hører til et ægte norsk landskab. På banens overskuelige website kan man få information om både museumsbanen og banens historie og materiel.
SFvJ Sydfynske Veteranjernbane.
SJK – Svenska Järnvägsklubben DJKs svenske søsterorganisation. Den Svenske Järnvägsklubben driver et meget interessant website. På dette site findes naturligvis en meget omfangsrig samling af links til mange gode svenske websites. Desuden kan man via dette site få megen god information om svensk jernbanehistorie.
SkLJ Skara-Lundsbrunns Järnväg,
SKÅJ Stockholms Kultursällskap för Ånga och Järnväg.
SMAB Småländska Smalspåret AB/Smalspåret Växjö-Västervik
The Southern California Scenic Railway Association, Inc. Dette website tilhører en forening der er engageret i at understøtte der californiske Travel Town Museum. Meget af foreningen arbejde er fokuseret på drift og vedligehold af historisk materiel. Specielt gør man meget ud af at forklare hvordan en jernbane fungerer bag kulisserne. Der er naturligvis også det obligatoriske billedgalleri.
SMoK Svenska Motorvagnsklubben
Sveriges Järnvägsmuseum Sveriges jernbanemuseum i Gävle
SÅS Stockholms Ånglokssällskap
Tågsommar Et samarbejde omkring markedsføring af svenske veteranbaner.
ULJ/SRJmf Uppsala-Länna Järnväg, smalsporet jernbane i Uppland (eks. SRJ). Forvaltes af Museiföreningen Stockholm-Roslagens Järnvägar. Veteranbanedrift.
UNECTO Denne side er på fransk UNECTO er en forkortelse for Union des Exploitants de Chemins de fer Touristiques et de musées hvilket skulle betyde noget i retning af sammenslutningen til fremme af museumsbaner og jernbanemuseer. Her findes masser af gode billeder og oplysninger om jernbanemuseer, sporvejsmuseer og museumsbaner i Frankrig.
Veteranbanen Bryrup Vrads Veteranbanen Bryrup - Vrads er en af de smukkeste museumsbaner i Danmark. Banens website leverer på en enkelt side alt hvad man har brug for at vide om banen inden et besøg.
Victorial Railway Website Her er der ikke tale om Viktoriatidens jernbaner, men om jernbaner i delstaten Victoria i Australien. Dette website har alt hvad der er brug for i den anledning. Billeder, information og et antal relevante links.
Walkersville SouthernRailroad   Amerikansk turistbane i Maryland
WashingtonState Railroads Historical Society Museum Museum i USA
Welsh Highland Railway En smalsporet bane i Wales. Banens website er opbygget med masser information om banens fortid og om banens nuværende status og aktiviteter. Mange gode før og nu fotos. 
Werkgroep1501   Nederlandske jernbaneansatte der vedligeholder gamle elektriske lokomotiver
Wilmington & WesternRailroad   Museumsbane i det nordlige af Delaware i USA.
Wyoming'sRailroad History   Site der fokuserer på staten Wyomings jernbanefortid.
Akron, Canton and Youngstown Railroad Historical Society Amerikansk forening der har som opgave at bevare ikke bare en enkelt linie og dens historie, men et helt områdes linier.
Yreka Western Railroad Dampdrevne udflugtstog i Californien
ÖSlJ Östra Södermanlands Järnväg, smalsporet (600 mm) museumsbanebane mellem Mariefred og Läggesta.
Dagens Link (arkiv)
Oversigt over samtlige Dagens Link
Opret et link til toptop.dk

 
Billedet

 
Der er måske nogle der har læst Agatha Christies "Mordet i det blå tog" og dette tog var ikke fiktion. Her er en reklame på engelsk for toget.
 

Omveje til nutiden
- historien bag DSB

Kom bag beslutningerne i DSB gennem 150 år. Hvilke valg er truffet, og hvad blev konsekvenserne for jernbanens udvikling og for passagererne? Bogen er rigt illustreret og skildrer på en ny og farverig måde DSB´s spændende historie.

Besøg Yahoo's danske afdeling - her finder du blandt andet toptop.dk


Copyright © 1999 - 2007 toptop.dk

TOP OF PAGE