toptop.dk
På toptop
   

Introduktion
Formålet med denne sektion er at videregive oplysninger om forsvundne jernbaner i en overskuelig form. Det kan diskuteres hvad der er den optimale præsentationsform og ligeledes hvilke oplysninger der er relevante for at give et overblik.

   

Forsvundne privatbaner
Danmark var i den første halvdel af forrige århundrede dækket af et tæt net af jernbaner. Mange af disse baner er forsvundet i dag. Gennem oversigten er det muligt se oplysninger om den enkelte bane.

   

Forsvundne statsbaner
DSB er et kapitel for sig selv i forbindelse med forsvundne jernbanestrækninger. Anlæg og nedlæggelse af baner har ofte haft en politisk dimension ligesom DSB ofte har måtte forlænge livet for tidligere privatbaner.

   

Øvrige forsvundne baner
Ud over det vi normalt forstår ved jernbaner har der i Danmark været et sandt virvar af sporveje, roebaner og industribaner. Disse har været underlagt de samme vilkår som de øvrige danske jernbaner. Før eller siden er de blevet indhentet af udviklingen og er blevet urentable.

   
Altona - Kiel
Når vi danskere taler om den første danske jernbane hæver vi blikket og siger andægtigt København - Roskilde 1847. Det er for såvidt også korrekt. Hvis man siger monarkiets første jernbane forholder det sig dog anderledes.  Altona - Kiel var det danske monarkis første jernbane.
   
Udland
I sektionen om jernbaner i udlandet findes der også en række artikler om nedlagte jernbanestrækninger.
Dagens Link (arkiv)
Oversigt over samtlige Dagens Link
Opret et link til toptop.dk

 
Billedet

 
Der er måske nogle der har læst Agatha Christies "Mordet i det blå tog" og dette tog var ikke fiktion. Her er en reklame på engelsk for toget.
 
Annonce
Besøg Yahoo's danske afdeling - her finder du blandt andet toptop.dk


Copyright © 1999 - 2007 toptop.dk

TOP OF PAGE